dijous, 24 de maig del 2012

La recerca oral com a fonament de la recerca


La recerca oral és una metodologia d'anàlisi i estudi del nostre passat, de la nostra història, de la realitat. A partir del testimoni planer i senzill de persones entrevistades, ens podem endinsar a conèixer i entendre esdeveniments o fenòmens històrics, i relacionar-los amb l'anàlisi més general que en fan els investigadors, en llibres, articles i altres mitjans.

Seguint aquesta metodologia hem portat a terme dos projectes. El primer anomenat RETRAT MIGRATORI, el vam iniciar el curs passat, i l'hem presentat aquest any en forma de documental, a la mostra Olot.doc que es va realitzar el mes de març a la nostra ciutat.
Partint de la realitat de l'escola, hem entrevistat a diferents persones que en temps i de llocs diferents van portar a terme un trajecte migratori, i hem pogut constatar que la gran majoria de nosaltres tenim un passat de persones que han vingut a Olot, des de poblets de la Garrotxa, ciutats de Catalunya, zones d'Espanya i d'altres països del món.

El segon ha consistit a conèixer la vida quotidiana de la dictadura franquista a partir d'entrevistes, records i objectes dels nostres avis, i de persones que ens poden explicar com van viure, què pensaven, com van crèixer durant aquests anys, centrant-se en la vida quotidiana, les festes, la religió, el català, el menjar, l'escola,..., o bé aprofundint en èpoques com la postguerra o els anys 60.
A part de tenir l'oportunitat de conèixer una mica més la nostra història i interpretar-la perquè determinats esdeveniments no es tornir a repetir, la recerca oral ens ha permés xerrar una mica amb els nostres avis i apropar-nos-hi.

Seguirem fent recerca doncs.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada