dijous, 9 de maig del 2019

Vitralls a les aules de 2n d'ESO


... I anem fent II+D. Avui hem acabat la dels Vitralls, tot donant resposta a la pregunta inicial: Per què serveixen els vitralls?

La vidriera, pel lloc que pren a les esglésies i catedrals és la veritable pintura gòtica. Els vitralls substitueixen a la pintura mural. Durant el període gòtic, l'art dels vitralls esdevé l'art hegemònic del color i del dibuix, pren les funcions simbòliques-docents de la pintura mural.
La catedral gòtica evoca la imatge del “Jerusalem Celestial” i constitueix l'obra col·lectiva dels habitants  de les ciutats de la baixa edat mitjana. Cada nova església o catedral fa les seves naus més altes que les anteriors, tot suprimint progressivament el “mur de fàbrica” i substituint-lo pel que s'ha anomenat el "mur translúcid", és a dir, pels amplis finestrals amb vitralls de color que proporcionen a l'interior de les esglésies i catedrals una atmosfera càlida, acolorida i irreal on els fidels poden sentir-se segurs a l'empara de l'Església tot contemplant la "llum d'essència divina" tal com poèticament deia l'abat Suger.

Saps, però, que passa amb la llum quan creua un vidre? Si vols ens pots respondre!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada